KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Psycholog / Pedagog

Psycholog szkolny

p. Małgorzata Góralska

 

Czas pracy psychologa:

poniedziałek 12.00 - 16.00

środa 12.00 - 16.00 (15.00 - 16.00 konsultacje dla rodziców)

piątek 9.00 - 12.30

 


Pedagog szkolny

p. Agnieszka Flakiewicz

 

Czas pracy pedagoga:

poniedziałek 10.00 - 14.00
wtorek 9.00 - 14.00
środa 9.00 - 14.00
czwartek 12.30 - 16.30
piątek 8.00 - 12.00

 
BEZPIECZNE KORZYSTANIE Z INTERNETU

Internet to niewyczerpane źródło wiedzy, a osoba potrafiąca z niego korzystać może znaleźć w nim niemal wszystko, czego potrzebuje.

Korzyści z Internetu:
  • pomoc w nauce poprzez nieograniczony dostęp do wiedzy z różnych dziedzin;
  • rozwój zainteresowań, pogłębianie wiedzy;
  • poznawanie innych ludzi o podobnych poglądach i zainteresowaniach;
  • pomoc w załatwieniu wielu spraw (np. rezerwacja biletów do kina, rekrutacja do szkół, sprawdzenie planu zajęć, rozkładu jazdy autobusów i wiele innych);
  • może być źródłem dobrej i wartościowej rozrywki (muzyka, film, gry).
Zagrożenia płynące z Internetu:
  • treści nielegalne i szkodliwe - pornografia, treści propagujące faszyzm, ksenofobię, antysemityzm, nietolerancję, także spam i reklama, teksty epatujące przemocą i wulgaryzmem, promujące hazard, używki, broń, materiały związane z przemysłem pornograficznym i erotycznym;
  • niebezpieczeństwo w prawdziwym świecie - znajomość internetowa może być początkiem przyjaźni, ale może także skończyć się spotkaniem z pedofilem czy oszustem;
  • nękanie w Internecie - np. wulgarne słownictwo na internetowych czatach, nieprzyjemne żarty otrzymywane w komunikatorach;
    łamanie prawa/straty finansowe - młodzież i dzieci często łamią licencję na oprogramowanie i prawa autorskie i w ogóle nie mają świadomości, że w ten sposób łamią prawo;
  • uzależnienie - zjawisko to może być szczególnie groźne w przypadku młodszego pokolenia, którego przedstawiciele traktują często rzeczywistość wirtualną na równi ze światem realnym.
    Ponad połowa nastoletnich internautów choć raz doświadczyła przemocy w Internecie - tzw. cyberprzemocy.czyli wykorzystania technik informacyjnych i komunikacyjnych takich jak e-mail, fora dyskusyjne, SMS, telefonia komórkowa, strony internetowe do znęcania się lub prześladowania innych.
Główne problemy:
  • internet daje złudzenie anonimowości;
  • komputer z dostępem do internetu posiada własny niezmienny nr IP na podstawie którego Policja bez problemu ustala właściciela;
  • na każdej stronie internetowej odwiedzonej chociażby na 1 sekundę, używanie jakiegokolwiek komunikatora, np. Gadu-Gadu, rejestracja na portalu społecznościowym, np. Nasza Klasa, Facebook, powoduje pozostawienie śladu własnego komputera czyli odcisk numeru IP;
  • anonimowość daje poczucie bezkarności, ale bezkarność jest również złudna. Odpowiedzialność karna za przestępstwa popełnione za pomocą internetu jest taka sama jak w życiu realnym.
Kryteria uzależnienia od Internetu:
(pięć z pośród ośmiu podanych poniżej, występujących w ciągu roku, może być sygnałem internetoholizmu)
  • ożywienie psychofizyczne na samą myśl o ostatnim lub następnym surfowaniu w sieci;
  • potrzeba używania Internetu przez coraz dłuższe okresy czasu;
  • zakończone niepowodzeniem kilkukrotne próby ograniczania czasu spędzanego w sieci lub zaprzestania tej czynności;
  • zły nastrój, przygnębienie, poirytowanie, które towarzyszą próbom ograniczania czasu spędzanego w Internecie lub zaprzestawaniem korzystania z niego;
  • pozostawanie w sieci dłużej niż się planowało;
  • zaniedbanie - z powodu Internetu - swoich obowiązków, nauki, wcześniejszych pasji i zainteresowań, przyjaciół, rodziny;
  • kłamstwo w celu ukrycia jak długo pozostawało się w sieci;
  • Internet staje się sposobem na ucieczkę przed problemami, lub/i sposobem na poprawienie sobie nastroju (czujesz się smutny, przygnębiony, samotny, a podczas surfowania zapominasz o tych stanach emocjonalnych);
  • wykazuje brak zainteresowania nauką;
  • ma zaburzenia koncentracji uwagi;
  • przejawia częste nieposłuszeństwo wobec dorosłych;
  • staje się coraz większym egocentrykiem;
  • stopniowo traci dotychczasowych przyjaciół;
  • staje się coraz bardziej niewrażliwe na potrzeby innych ludzi;
  • przejawia częsty niepokój i stany lękowe;
  • ma ekstremalne reakcje emocjonalne;
  • stosuje przemoc w rozwiązywaniu problemów;
  • często fantazjuje i kłamie.
    PAMIĘTAJMY!!!
  • Każdy ma prawo czuć się w sieci bezpiecznie.
  • Każdy poszkodowany może się zwrócić do policji o pomoc w zweryfikowaniu sprawcy i wystąpić z prywatnym oskarżeniem przeciwko niemu.
  • Jeśli natkniesz się na przemoc w sieci - nie ignoruj jej! Zgłoś to e-mailem: helpline@helpline.org.pl, kontakt tel: 0 800 100 100.
  • Jeśli natknąłeś się w Internecie na pornografię dziecięcą lub nielegalne treści takie jak rasizm czy ksenofobia - nie ignoruj ich! Zgłoś je anonimowo przez stronę: www.dyzurnet.pl, kontakt tel.: 0 801 615 005.