KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Działania biblioteczne

Konkurs pięknego czytania "PIĘKNIE CZYTANY PAN KERN"

Gorąco zapraszamy uczniów kl. I-III do udziału w konkursie pięknego czytania tekstów Ludwika Jerzego Kerna. Organizatorem konkursu są nauczyciele Szkoły Podstawowej nr 142 im. Zawiszy Czarnego w Łodzi. 1. CELE KONKURSU: • popularyzowanie utworów Ludwika Jerzego Kerna, • kształtowanie ...

Konkurs na prezentację multimedialną "MULTIMEDIALNY PAN KERN"

Oto kolejny konkurs w szkolnych Kernaliach - zachęcam do wzięcia udziału.  Przedmiotem konkursu jest przygotowanie prezentacji multimedialnej dotyczącej życia i twórczości Ludwika Jerzego Kerna. Regulamin konkursu na prezentację multimedialną  "Multimedialny Pan Kern" dla klas IV - VIII Ce...

Konkurs wokalny "ROZŚPIEWANY PAN KERN" w ramach projektu "Jaśnie Pan Kern"

Moi drodzy, serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie wokalnym! REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU WOKALNEGO „ROZŚPIEWANY PAN KERN” DLA KLAS I - VIII 1. CELE KONKURSU: • popularyzowanie piosenek z tekstami Ludwika Jerzego Kerna; • doskonalenie warsztatu muzycznego wykonawców; &bul...

Konkurs recytatorski WIERSZOWANY PAN KERN w ramach projektu "Jaśnie Pan Kern"

Umiesz recytować? Zaczaruj nas słowem! Zgłoś się do konkursu recytatorskiego w ramach projektu "Jaśnie Pan Kern". Regulamin  1. CELE KONKURSU: • popularyzowanie wierszy Ludwika Jerzego Kerna; • kształtowanie języka, wyobraźni i wrażliwości; • rozwijanie zdolności recytatorskich uczniów;...

Konkurs plastyczny ŚWIAT PANA KERNA OCZAMI DZIECKA w ramach projektu "Jaśnie Pan Kern

Regulamin Cel konkursu: Popularyzacja  twórczości łódzkiego pisarza Ludwika Jerzego Kerna z wykorzystaniem technik plastycznych. Koordynator konkursu: mgr Małgorzata Góralska. Nauczyciele, współorganizatorzy konkurs: mgr Marta Wincencjusz, mgr Dorota Chochlewicz-Rapalska, mgr Anna...

Zapraszamy na wystawę pt. "Kern Wspaniały"

Z okazji przypadającej w tym roku 100 rocznicy urodzin oraz 10 rocznicy śmierci tego znakomitego pisarza zapraszamy Państwa do zapoznania się z utworami dla dzieci Ludwika Jerzego Kerna pochodzącymi z Kolekcji Muzeum Książki Dziecięcej mieszczącej się w Dziale Zbiorów Specjalnych, które zamieszczone zosta...

Podziękowanie od Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego przysłała naszej szkole podziękowanie za udział w organizowanej przez nich Konferencji on-line pt. "Dzieci dzieciom o Kernie", która skierowana była do wszystkich łódzkich szkół, a miała promować wśród dzieci i m...

Jaśnie Pan Kern - "Spotkania z literaturą" - czytamy czytamy w kl. 1 bajkę L. J. Kerna pt. "Proszę słonia"

Projekt literacki "Jaśnie Pan Kern" realizowany jest również w klasie pierwszej. Od początku grudnia 2020 r. odbywa się w tej klasie "Spotkanie z literaturą". Bibliotekarka szkolna Pani Anna Załuska w każdą środę czyta na platformie Teams jeden rozdział bajki Ludwika Jerzego Kerna pt. "Proszę słonia". Dzieci z...

Jaśnie Pan Kern - "Spotkanie z literaturą" - czytamy w klasie 5a książkę L. J. Kerna pt. "Karampuk"

Od listopada 2020 r. w ramach projektu literackiego "Jaśnie Pan Kern" ruszyła akcja "Spotkanie z literaturą". Uczniowie klasy 5a w każdy czwartek po swoich zajęciach szkolnych czytają na platformie Teams opowiadanie Ludwika Jerzego Kerna pt. "Karampuk". Jako pierwsi przeczytała Michasia i Łucja. Co tydzień kolejny ...

Udział uczennic z klasy 5a w ogólnołódzkiej konferencji on-line "Dzieci dzieciom o Kernie"

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi zorganizowała 27 października 2020 r. konferencję on-line „Dzieci dzieciom o Kernie”, w której wzięły udział  nasze uczennice z klasy 5a: Michalina Kuśmierek, Łucja Pertyńska i Daga Wasilewska. Zamierze...

Konkurs plastyczny "Świat Kerna oczami dziecka"

Drodzy miłośnicy książek! Zaczynamy konkurs plastyczny związany z twórczością pochodzącego z Łodzi pisarza, satyryka i poety JERZEGO LUDWIKA KERNA. Wybierzcie jakiś utwór tego autora (książkę, wiersz, piosenkę) i zróbcie do niego (lub fragmentu) pracę plastyczną. Świat Ludwika Jerzego Kerna jes...

KARAMPUK

24.11.2020
KARAMPUK

KARAMPUK

24.11.2020

Karampuk jest królikiem - bohaterem opowiadania L.J.Kerna. Myślicie może, że jest to zwyczajny królik? O, nie! Karampuk urodził się w cylindrze sławnego magika cyrkowego Miguela Campinello de la Vare Zapssas. Byliście kiedyś w cyrku? A może widzieliście film, w którym magik wyciąga żywego kr&oacu...

Grasz w literaturę? Gram! - spotkanie online.

Dnia 23 listopada 2020 r. odbyło się spotkanie online podczas, którego dr Karolina Kołodziej z Uniwersytetu Łódzkiego opowiadała  nauczycielom w jaki sposób tworzyć gry w oparciu o literaturę, gdyż są one nowatorską i atrakcyjną formą poznawania i popularyzowania literatury. Dowiedzieliśmy s...

Spotkanie online z pisarką Izabellą Klebańską

Dnia 10 listopada 2020 r. podczas zdalnego nauczania nasi uczniowie mogli uczestniczyć w spotkaniu online z pisarką Izabellą Klebańską, autorką wierszy o muzyce. Izabella Klebańska jest autorką książek wydanych przez Wydawnictwo Literatura, m. in.: "Kaprys, żart i inne muzyczne fanaberie", "Muzyczna zgraja", "Jak dżd...

Filmowe poranki online z adaptacjami utworów L. J. Kerna - projekt literacki Jaśnie Pan Kern

Filmowe poranki z adaptacjami utworów Ludwika Jerzego Kerna – online obejrzały 21 i 29 października 2020 r. dzieci z klas I – III naszej szkoły wraz z nauczycielami i wychowawcami w ramach projektu literackiego „Jaśnie Pan Kern” trwające w naszej szkole od października 2020 r. do kwietnia...