KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Działania biblioteczne

Grasz w literaturę? Gram! - spotkanie online.

Dnia 23 listopada 2020 r. odbyło się spotkanie online podczas, którego dr Karolina Kołodziej z Uniwersytetu Łódzkiego opowiadała  nauczycielom w jaki sposób tworzyć gry w oparciu o literaturę, gdyż są one nowatorską i atrakcyjną formą poznawania i popularyzowania literatury. Dowiedzieliśmy s...

Spotkanie online z pisarką Izabellą Klebańską

Dnia 10 listopada 2020 r. podczas zdalnego nauczania nasi uczniowie mogli uczestniczyć w spotkaniu online z pisarką Izabellą Klebańską, autorką wierszy o muzyce. Izabella Klebańska jest autorką książek wydanych przez Wydawnictwo Literatura, m. in.: "Kaprys, żart i inne muzyczne fanaberie", "Muzyczna zgraja", "Jak dżd...

Spotkanie on-line z autorką książek dla dzieci BARBARĄ GAWRYLUK - 28 października 2020, godz. 10

Spotkanie on-line z Barbarą Gawryluk, autorką książek dla dzieci, dziennikarką, tłumaczką szwedzkiej literatury dziecięce, laureatką Nagrody Literackiej im. Kornela Makuszyńskiego, kilkukrotnie wyróżnioną przez Międzynarodową Izbę ds. Książek dla Młodych IBBY. Autorką takich książek jak np. „Dżok. Leg...

Spotkanie on-line z pisarzem WOJCIECHEM WIDŁAKIEM - 21 października 2020, godz. 10

Spotkanie on-line z Wojciechem Widłakiem - pisarzem, twórcą literatury dziecięcej, autorem książek m.in. o Wesołym Ryjku i Panu Kuleczce. Seria o Panu Kuleczce znajduje się na Złotej Liście Książek polecanych do czytania dzieciom przez Fundację „ABC XXI Cała Polska czyta dzieciom”. Aby dołączyć do ...

JAŚNIE PAN KERN - szkolny projekt literacki

Biblioteka wraz z wychowawcami i nauczycielami opracowała szkolny projekt literacki pt. "Jaśnie Pan Kern", którego celem jest popularyzacja twórczości łódzkiego poety, satyryka, dziennikarza, tłumacza literatury pięknej i autora tekstów piosenek Ludwika Jerzego Kerna w 100-lecie urodzin i 10...

Biblioteka szkolna wzięła udział w Ogólnołódzkim Konkursie "Książki kochamy zakładki wyrabiamy' skierowanym do uczniów klas I-III. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 28 listopada 2019 r. w Miejskiej Bibliotece, Filia nr 3, ul. Osiedlowa 6.  Gratulujemy naszym uczniom!...

Rok szkolny 2019 / 2020 -  wolontariuszami bibliotecznymi zostali następujący uczniowie: Ola, Karinka, Lena i Kamil z klasy 5 b oraz Lidia z klasy 8. Opracowywali recenzje książek przeznaczonych dla młodszych uczniów, uczyli się poprawnego i pięknego czytania tekstów literackich, tworzyli rebusy, z...

Z ogromną przyjemnością biblioteka szkolna włączyła się w obchody Święta Misia organizowane przez Mały Samorząd zachęcając najmłodszych uczniów do recytowania wierszy o misiach. Podczas spotkania klas I – III, które zatytułowane zostało "Misiowe bajanie-dzieci rozweselanie", mogliśmy zobaczyć jak ...

W roku szkolnym 2018 / 2019, by uczcić 100-lecie Niepodległości Polski, biblioteka szkolna ogłosiła akcję literacką "100 wierszy na 100-lecie Niepodległości Polski". Akcją zainteresowało się wielu naszych uczniów, co bardzo ucieszyło wszystkich wychowawców. Koordynatorem akcji była bibliotekarka mgr Ann...