KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Archiwum - biblioteka

100 wierszy na 100-lecie Niepodległości Polski

W roku szkolnym 2018 / 2019, by uczcić 100-lecie Niepodległości Polski, biblioteka szkolna ogłosiła akcję literacką "100 wierszy na 100-lecie Niepodległości Polski". Akcją zainteresowało się wielu naszych uczniów, co bardzo ucieszyło wszystkich wychowawców, a przede wszystkim pomysłodawczynie - bibliotekarkę Panią Annę Załuską oraz Panią Magdalenę Michlińską.

Misiowe bajanie-dzieci rozweselanie

Z ogromną przyjemnością włączyłyśmy tę akcję w listopadowe obchody Święta Misia organizowane przez Mały Samorząd. Podczas spotkania klas I – III, które zatytułowane zostało "Misiowe bajanie-dzieci rozweselanie", mogliśmy zobaczyć jak wielu naszych najmłodszych uczniów interesuje się poezją dziecięcą i podejmuje trud pracy nad tekstem literackim, by pięknie przeczytać lub z pamięci wyrecytować wiersz. Kochani Uczniowie! Bardzo Wam dziękujemy oraz tym wszystkim, którzy pomogli Wam przygotować się do wystąpienia.

Niepodległa w poezji i prozie

Kolejną akcją było przygotowanie starszych uczniów do Konkursu Recytatorskiego "Niepodległa w poezji i prozie", organizowanego przez Bibliotekę Miejską, Filia nr 3 w Łodzi 22 listopada 2018 r. Brali w nim udział również uczniowie z pięciu łódzkich szkół. Rywalizacja była więc duża i poziom wysoki. Nasza uczennica z klasy 6a Lucynka zajęła II miejsce, druga szóstoklasistka Patrycja otrzymała jedno z trzech przyznanych przez jury wyróżnień. Jesteśmy więc bardzo usatysfakcjonowane. Serdecznie gratulujemy wszystkim Uczniom biorącym udział w konkursie ! Niepodległa może być dumna! 

Ta sama biblioteka organizowała również Konkurs Plastyczny "Niepodległa oczami dziecka", do którego zgłosiłyśmy naszych najmłodszych uczniów szkoły. W klasie  drugiej przeprowadziłyśmy warsztaty o tematyce patriotycznej.   Uczennica z naszej szkoły, z kl.1a - Natalia została jego laureatką, zajmując w nim II miejsce. Z czterech przyznanych wyróżnień, dwa przypadły naszym uczennicom Ani z 1a oraz Zosi z 2a. Dzieci otrzymały dyplomy i upominki. Mieliśmy możliwość uczestniczyć w koncercie wokalno-muzycznym, w wykonaniu uczniów Podstawowej nr 54, który wzruszył nas wszystkich przepięknym wykonaniem pieśni patriotycznych.

Świąteczny poranek z poezją

W styczniu 2019 r., o poranku, w wyjątkowej bo świątecznej atmosferze odbyła się recytacja patriotycznych wierszy dla Niepodległej. Sala języka polskiego została udekorowana zimowymi i świątecznymi ozdobami, a palące się świeczki stworzyły przytulną atmosferę. Przygotowana przez nauczycielkę Panią Dorotą Korycką ukazująca się w tle prezentacja podkreśliła szczególną i uroczystą chwilę.  Recytatorami byli głównie uczniowie klasy VI b oraz IV a, ale też uczennica z klasy II a oraz VI a. Umiejętność artystycznej rozmowy o naszej Ojczyźnie nie brakowało tego dnia nikomu.

Przepięknie recytowali znane patriotyczne utwory m.in.: K.I. Gałczyńskiego, C. K. Norwida, A. Mickiewicza ale również deklamowali te mniej znane.

Wszystkie recytacje były naprawdę udane. W wielu wierszach cisza stała się znaczącym środkiem wyrazu. Recytowane wiersze dostarczyły słuchającym niesamowitych wrażeń.  

Dziękuję bardzo Wszystkim za zaangażowanie! 

Bibliotekarka - mgr Anna Załuska